fbpx Skip to main content
Sinun hääpäiväsi ei välttämättä ole kaasosi tai bestmanisi vuoden tärkein päivä. Niin karua kuin se onkin, mutta totta.
Sinun hääpäiväsi ei myöskään ole välttämättä kesän ainoa hääpäivä, jossa jollain hääseurueesi jäsenistä on vastuutehtävä. Älä siis aja ketään hääseurueestasi vararikkoon omien toiveidesi ja vaatimustesi takia!

Kuka maksaa ja mitä?

On suuri kunnia tulla valituksi kaasoksi tai bestmaniksi! Mutta samalla kyseinen kunniatehtävä voi aiheuttaa raha- sekä aikataulustressiä. Varsinkin siinä tapauksessa, jos on saman kesän aikana tullut valituksi osaksi useamman läheisen ystävän hääseuruetta!

Kaikilla ei ole varaa laittaa satoja euroja kaasomekkoihin tai polttariviikonloppuihin. Eikä ainakaan useampiin yhden kesän aikana. Täytyykö kyseisestä tehtävästä sitten kieltäytyä, jos rahanmeno pelottaa?

Käykää heti alussa yhdessä läpi se, mitä hääseurueen jäseniltä odotetaan ja kuinka paljon kenelläkin on aikaa laittaa hääjuhlan valmisteluihin. Tällä vältetään jo useat “se ei ikinä osallistu näihin suunnittelupäiviin” sekä “ai taasko pitäisi olla mukana, en ehdi millään osallistumaan!” -keskustelut matkan varrella.

Kuka maksaa kaasojen ja bestmanien puvut?

KAIKKI tiettyä sävyä, tyyliä, materiaalia, merkkiä tai muuten tarkasti määritellyt vaatteet, asusteet, korut, kengät ja muut maksaa hääpari. KAIKKI.

Jos esimerkiksi kaaso ei koe oloansa ollenkaan kotoisaksi vaaleanpunaisessa pitsiunelmassa, mutta juuri tämä kyseinen malli ja väri on päätetty kaasomekoksi, hääparin tulee ilman mitään vastaväitteitä kustantaa mekko kaasolle. Jos toisen odottaa pukeutuvan vaatteisiin tai asusteisiin, joita hän ei ikinä ostaisi itselleen vapaaehtoisesti, ei hääjuhla tee tähän minkäänlaista poikkeusta. Kenelläkään ei myöskään voi suorilta olettaa olevan varaa kustantaa kuukausivuokransa hintaista pukua yhtä päivää varten vain siksi, että sulhanen on mieltynyt tiettyyn merkkiin ja haluaa bestmaneilleen yhteneväiset puvut.

Sen sijaan, jos hääseurue saa itse valita itselleen mieluisan malllin ja kyseiseen mekkoon tai pukuun voisi pukeutua joskus toistekin, voi hääpari odottaa jokaisen maksavan itse oman pukeutumisensa. Tällöin jokainen voi valita omaan budjettiinsa sekä tyyliinsä sopivan vaihtoehdon, ja päättää itse mihin haluaa panostaa ja mihin ei.

Kuka maksaa meikin ja kampauksen?

Jälleen sama vastaus – jos tähän on tietty tyyli, malli, tekijä tai muu tarkka vaatimus, niin hääpari maksaa kaiken.

Joku hääseurueesta saattaa olla todella taitava itse laittamaan hiuksensa tai tekemään juhlameikin, mutta jos hääpari haluaa kaiken olevan yhden tekijän käsialaa, menee tämä kustannus hääparin piikkiin. Jos taas ainoa toive on, että pitkä tukka on kiinni, saa jokainen päättää itse mitä hiuksilleen haluaa tehdä ja näin ollen myös maksaa itse mahdollisen kampaajakäynnin.

Entä rannekukat / morsiuskimput / vieheet?

Hääpari kustantaa kaikki henkilökohtaiset kukat itselleen sekä hääseurueelle.

Kuka maksaa majoituksen ja ruokailun?

Hääseurue haluaa olla osa teidän tärkeää päivää ja jokainen heistä aivan varmasti haluaa omalta osaltaan tehdä kaiken, jotta päivästä tulisi juuri sellainen, kun on suunniteltu. Älä siis kohtele hääseuruetta kuin ilmaista työvoimaa, joka pärjää ilman ruokaa ja unta. Koska kukaan ei pärjää.

Jos häät juhlitaan toisessa kaupungissa ja hääseurueen odotetaan saapuvan paikalle jo juhlia edeltävänä päivänä valmistelemaan juhlatilaa, hääpari hoitaa majoituskustannukset. Mikäli he taas omatoimisesti haluavat saapua jo edellisenä iltana nukkuakseen aamulla pidempään, on tämä jokaisen oma päätös ja oma kustannus. Hääseurue myös lähtökohtaisesti “työskentelee” ruokapalkalla ja nälkäkiukun iskettyä jokainen meistä on vain tiellä, joten pidä myös huoli siitä, että kaikki saavat syödäkseen valmistelu- sekä siivouspäivien aikana.

Kaikilla ei myöskään ole mahdollisuutta viettää useampaa viikonloppua kesän aikana hotelleissa hääjuhlien vuoksi, joten älä suutu, jos joku hääseurueestasi ei heti lämpene ajatukselle viettää jälleen yhtä viikonloppua viiden tähden hotellissa meren rannalla.

Entäs ne polttarit…

Kaasojen ja bestmanien tehtävä on järjestää polttarit, joissa a) kaikki viihtyvät, ja b) kukaan ei joudu liian kalliin budjetin takia jättämään bileitä välistä. Hääparista kumpikin on kuitenkin halunnut kutsua polttareihinsa heille tärkeät ihmiset, ja uskallan väittää, että näiden ihmisten läsnäolo on tärkeämpää kuin yksikään liian kallis ohjelmanumero tai aktiviteetti.

Hääseurueen on siis osattava organisoida polttarit niin, ettei morsiamen tai sulhasen tarvitse kummankaan huolehtia maksamisesta päivän aikana, ellei välttämättä halua jotain suunnitelmista poikkeavaa tai ylimääräistä.

Yhteenvetona voisi siis sanoa, että kaikki häihin liittyvät tietyt ja tarkat toiveet kuuluvat hääparin maksettaviin, ja kaikki vapaasti toteutettavat hääseurueen omiin kuluihin. Näistä voi tietysti jokainen olla omaa mieltä ja jokaisella hääseurueella ja hääparilla on oma tapansa hoitaa asiat. Pääasia kuitenkin, että kaikki olisivat kuluista samaa mieltä eikä yksikään ihmissuhde päättyisi rahariitojen vuoksi.