fbpx Skip to main content

Onko häiden aina pakko alkaa kirkosta ja päättyä kimpunheittoon illan pimetessä? Toisinaan hääparit tuskastelevat miten kaikki vieraat saadaan mahtumaan juhlatilaan, tai kuinka yhden päivän aikana olisi mitenkään mahdollista saada kaikki toivottu ohjelma aikataulutettu. Nyt onkin aika rikkoa perinteisiä häiden toteutuskaavoja!

VIHKIMINEN JA HÄÄJUHLA ERIKSEEN

Virallisen vihkimisen voi suorittaa maistraatissa etukäteen esimerkiksi silloin, jos haluaa viralliseksi hääpäiväkseen sellaisen päivän, jolloin juhlia ei voi järjestää. Esimerksiki kihlajaispäivä, joka häävuotena osuu viikonlopun sijaan tiistaille. Hääjuhlien yhteydessä voi järjestää vieraiden läsnäollessa avioliiton siunauksen, joka noudattaa virallista vihkimisen kaavaa.

VIHKIMINEN PERHEEN KESKEN

Kaikki eivät välttämättä halua kutsua koko sukua vihkitilaisuuteen. Vihkimisen voi suorittaa vain lähipiirin kesken ja kutsua muut sukulaiset sekä ystävät juhlimaan vihkimisen jälkeen suoraan juhlapaikalle.

Kuvat: Vierula Photography

VIHKIMISEEN OSALLISTUMINEN VERKON VÄLITYKSELLÄ

Viimeisin vuosi on pakottanut hääparit luovuuteen, ja yhtenä esimerkkinä tästä on vihkimisen livestream. Itse tilaisuudessa on paikalla papin ja hääparin lisäksi kaksi todistajaa, ja kaikki kutsutut vieraat voivat seurata vihkimistä reaaliajassa netin välityksellä. Tämän mallin näkisimme toimivan myös tulevaisuudessa niissä tilanteissa, joissa osa vieraista asuu toisella puolella maapalloa eikä tästä syystä pääse matkustamaan häihin.

VIHKIMISEN VIDEOINTI

Mikäli vihkitilaisuuden seuraaminen reaaliajassa ei ole pakollista, voi tilaisuuden videoida. Vihkivideon voi näyttää erikseen järjestettävän hääjuhlan alussa tai lähettää haluamilleen vieraille. Vihkivideo voisi toimia myös “save the date”- videona esimerkiksi niissä tapauksissa, joissa virallinen vihkiminen suoritetaan aikaisemmin ja itse hääjuhlaa juhlitaan vasta seuraavana kesänä.

Kuvat: Timo Soasepp

JUHLIMINEN USEASSA OSASSA

Missään ei sanota, että kaikki vieraat tulisi kutsua juhlimaan aamusta iltaan asti. Osan vieraista voi kutsua ns.viralliseen osuuteen, joka pitää sisällään kirkon sekä juhlapaikalla kakun leikkauksen ja häätanssin. Tämän jälkeen iltaa voi jatkaa erillisillä iltabileillä, johon vieraat vaihtuvat.

JUHLIMINEN USEASSA OSASSA USEANA PÄIVÄNÄ

Missään ei myöskään sanota, että häitä tulisi juhlia vain yhden päivän ajan. Halutessaan voi aloittaa hääviikonlopun perjantaina vihkimisellä sekä illallisella lähipiirin kanssa, jatkaa lauantaina päivää sukulaisten kanssa ja kutsua illaksi lapsuudenystäviä iltajuhlii. Hääviikonlopun voi päättää sunnuntaibrunssilla haluamiensa vieraiden kanssa.
Meille suomalaisille tämä on vielä uusi ja hieman vieras tapa viettää häitä, mutta useissa muissa maissa ja kulttuureissa tämä on ollut perinne jo vuosia.