fbpx Skip to main content

Jos olet suunnittelemassa ensimmäisiä häitäsi, ei odotettavissa olevista kustannuksista välttämättä ole minkäänlaista käsitystä. Suurinosa varmasti osaa hahmottaa jonkinlaisen hintahaarukan sille, paljonko juhlatila, ruokailut, esiintyjät sekä hääpuku tulevat kustantamaan, mutta pieniä yllättäviä kustannuksia voi suunnitelmista riippuen olla useampia. Tässä listattuna 8 niistä.

Kuljetukset, liikkumiset, pysäköinti

Kuka hakee kukat floristilta ja millä? Mennäänkö kampaajalle omalla autolla? Onko häävierailla yhteinen kuljetus kirkolta juhlapaikalle? Jos kirkolla ei ole parkkipaikkaa, kuka hoitaa parkkimaksut? Kulkeeko kaasot ja bestmanit kuinka monella autolla? Entä yöllä, millä kuljetaan jatkoille ja sieltä hotellille? Itse hääjuhlan ympärillä on paljon liikkumisia, joita ei välttämättä muisteta miettiä etukäteen valmiiksi.

Out off season -kukat ja koristeet

Hääkukat kukkivat tiettyihin aikoihin vuodesta ja sesongin ulkopuolella kyseisten kukkien hinta voi olla moninkertainen sesonkiaikoihin – jos kukkia on edes saatavilla. Esimerkiksi pionin satokausi on toukokuun alusta heinäkuulle asti, ja tämän ajan ulkopuolella kukat ovat kalliimpia ja myös huonolaatuisempia.

Kynttilät, lyhdyt ja erilaiset valonauhat ovat tunnelmallisia, mutta saattavat mennä hukkaan keskikesällä, jolloin pimeää hetkeä ei ole. Jos ajatuksissa on taianomainen valaisu keskikesällä, valoihin voi joutua käyttämään oletettua enemmän rahaa, jotta määrä on riittävän erottua myös silloin, kun aurinko ei kunnolla edes laske. Sama pätee myös toisinpäin – pimeään aikaan ei välttämättä kannata keskittyä hyvin pieniin ja yksityiskohtaisiin somisteisiin, koska ne jäävät helposti kokonaan huomaamatta valon vähäisyydestä johtuen.

Paperituotteet

Save the Datet, hääkutsut, paikkakortit, Tervetuloa -kyltti, ohjelmataulut, menukortit, kiitoskortit… Hääjuhlaan kuuluu paljon erilaisia paperituotteita, joihin saa halutessaan kulumaan loputtomasti rahaa. Yhtenäiset printit tuovat juhlaan yleellisen ilmeen, sitä emme kiellä, mutta kustannukset yllättävät usein hääparin. Varsinkin, jos tilataan yksi tuolta, toinen tuolta ja kolmas tehdään itse. Pyydä siis ammattilaiselta tarjous kokonaisuudesta. Hinta saattaa äkkiseltään kuulostaa isolta, mutta jos alat metsästämään yksittäisiä tuotteita halvimman hinnan perässä, loppusumma on hyvin suurella todennäköisyydessä vielä isompi ja olet kuluttanut omaa arvokasta aikaasi.

DIY -projektit

Tehdään itse ja säästetään. Kyllä, joissain asioissa, mutta ei kaikissa. Äkkiseltään saattaa tuntua paremmalta vaihtoehdolta ostaa tarvikkeita vähän tuolta ja lisää toisaalta, mutta miten hinnoittelet sen ajan, joka DIY -projekteihin kuluu? Jos on näppärä käsistään ja rakastaa tehdä itse, niin tällaiset projektit saattavat olla tapa rentoutua. Mutta kaikille meille se ei sitä ole, ja pahimmassa tapauksessa jopa lisäävät stressiä. Ja kyllä, vievät myös tuhottaman paljon aikaa, jos ei ole aivan täysin varma siitä miten kuuluisi tehdä. Myös työvälineet maksavat, ellei näitä löydy jo valmiiksi kotoa.

Koekampaus, koemeikki, muu kauneus

Hääkorut, oma hajuvesi hääpäivää varten, varasukkahousut, rakkolaastarit, manikyyri, kasvohoito ennen häitä, itseruskettava… Kauneuteen saa käytettyä loputtoman määrän rahaa, jos haluaa. Siinä ei ole mitään väärää, mutta kustannukset voivat yllättää sellaisen henkilön, joka ei muuten säännöllisesti käy hoidoissa. Hääpäivään saa valmistautua juuri sillä tavalla, miten itse haluaa, mutta kauneuteen varattu rahamäärä kannattaa tuplata jo heti budjettia suunnitellessa.

Palvelumaksut, laskutuslisät, verot, toimitusmaksut

Meillä Suomessa asiat ovat näiden suhteen aika hyvin, sillä laki määrää, että kuluttajalle on ilmoitettava tuotteen kokonaissumma sisältäen kaikki mahdolliset lisät sekä maksut. Kaikkialla näin ei kuitenkaan ole, ja ulkomailta tilatessa hinta saattaa helposti kaksinkertaistua, kun tuotteet hintaan lisätäänkin yllättäen suuret toimitusmaksut sekä mahdolliset tullausmaksut. Myös Suomessakin kannattaa kuitenkin aina varmistaa, että sisältäähän hinta kaikki mahdolliset kulut, jotta välttyy suuremmilta yllätyksiltä.

Palveluntarjoajien ruokailu

Tämä on kulu, jota ei voi sivuuttaa. Silti useampi hääpari unohtaa alkuvaiheessa laskea bändin, kuvaajan sekä muut hääpäivän toteuttamisessa mukana olevat palveluntarjoajat mukaan ruokavahvuuteen. Et itsekään jaksaisi työskennellä koko päivää tai edes puolta päivää ilman ruokaa, joten miksi jonkun toisen pitäisi?

Muutokset suunnitelmissa

Toiset aloittavat häiden suunnittelun jo vuosia etukäteen ja kotiin ostetaan häihin liittyviä asioita satunnaisesti, kun sellaisia eteen osuu. Vuodenkin aikana ajatukset ja toiveet ehtivät kuitenkin muuttua moneen kertaan, ja välillä itsestä riippumattomista syistä suunnitelmat voivat heittää kokonaan kärrynpyörää. Hääpaikkaa voidaan joutua vaihtamaan ja jo ostetut somisteet eivät sovi uuteen paikkaan ollenkaan, elämänmuutoksista johtuen häitä päätetään lykätä vuodella eteenpäin tai mitä tahansa muuta. Jokainen muutos maksaa aina jonkinverran lisää, ja tähänkin on hyvä osata varautua.