fbpx Skip to main content

Hääpuku on harvoin vain pelkkä vaatekappale. Hääpukuun kohdistuu usein suuria toiveita ja odotuksia, jotka liittyvät itsetuntoon, omaan kehonkuvaan ja minäkuvaan. Siksi onkin tärkeää, että jokainen morsian pohtii kuinka tärkeässä roolissa puku itselle on ja asettaa sen mukaan budjetin.

Hääpuvun metsästäminen kannattaa aloittaa tutustumalla malleihin sekä tyyleihin hieman etukäteen netissä tai häälehtien sivuilla. Parhaimman kuvan puvuista kuitenkin saa, kun lähtee sovittamaan erilaisia malleja. Kannattaa aina kokeilla ennakkoluulottomasti erilaisia malleja ja tyylejä, sillä vain näin selviää mikä on itselle sopivin. Puvut näyttävän meidän jokaisen päällä erilaiselta. Vaikka tietäisit etukäteen mitä etsit, niin onhan hääpukujen sovittaminen myös hauska ja ainutlaatuinen kokemus. Jos sen sijaan koet hääpukujen sovittelun epämiellyttäväksi, mainitse tästä myyjälle. Hääpukujen ammattilainen osaa kyllä tehdä sovitustilanteesta sinulle miellyttävän kokemuksen.

Kuvat: Timo Soasepp

Uuden puvun etsintää

Liikkeissä on usein muutamia kokoja sovitusmalleja, mutta usein oma koko pitää tilata. Koska tilausajat saattavat toisinaan olla jopa yli puoli vuotta, hääpukua kannattaa lähteä etsimään ajoissa. Useimmissa liikkeissä puku tilataan morsiamen mittoja vertaamalla lähimpään kokoon. Harva meistä on kuitenkaan standardikokoinen tai -muotoinen, joten useimmiten pukuihin tehdään vielä korjausompelua, helman lyhennystä, kavennusta, rinnan alueen muotoilua, lisäolkaimia jne. Tämä kannattaa ottaa huomioon kokonaisbudjetissa! Voit etukäteen kysyä ompelijalta juuri sinun pukuusi tarvittavien muokkausten hinta-arviota. Hinnat ovat hyvinkin pukukohtaisia, mutta nähdessä pukusi ompelija osaa antaa arvion. Mikäli jo puvun oston harkintavaiheessa jokin mietityttää, voit kysyä ompelijalta tällöinkin mielipidettä tai arviota. Hääpuku kannattaa viedä liikkeen suosittelemalle ompelijalle tai muuten hääpukuihin erikoistuneelle ompelijalle.

Korjausompeluun puku olisi hyvä viedä viimeistään 2kk ennen hääpäivää, mutta aikavaraus tähän kannattaa tehdä huomattavasti aiemmin – varsinkin, jos ajan haluaa saada kesäkuukausille. Mitä aiemmin, sen parempi.

Käytetty puku?

Käytettyjä pukuja on nykyään hyvin tarjolla, useampia käytettyjen pukujen liikkeissä sekä netissä eri hääkirppareilla. Jos käy tuuri, saatat bongata liikkeessä sovittamasi suosikkipuvun käytettynä puoleen hintaan netistä. Kannattaa siis seurata käytettyjenkin pukujen tarjontaa. Käytettynä säästät yleensä hinnassa, jolloin muokkauksiin voi varata tarvittaessa hieman enemmän rahaa. Tässäkin tapauksessa ompelijalta voit tiedustella mahdollisuuksia puvun muokkaukseen.

Kuvat: Mikael Ståhle
Kuvat: Vierula Photography

Entäs teettäminen?

Entä jos mieleistä pukua ei vaan löydy valmiina tai haluat juuri sinulle tehdyn uniikin puvun sekä omanlaisen kokemuksen puvun teettämisestä? Jos puvun teettäminen kiinnostaa, kannattaa ottaa yhteyttä ompelijoihin/pukusuunnittelijoihin lähestymällä heitä esim. inspiraatiokuvilla ja hieman toiveitaan kertomalla. Saat vastauksena hinta-arvioita ja tuntumaa siitä, kuka voisi olla oikea henkilö toteuttamaan juuri sinun pukusi. Teettäminen on helpointa jos tiedät mitä haluat, mutta toki ompelijalta saat varmasti myös ehdotuksia ja ”ohjausta” tarvittaessa. Pukukyselyiden lähettäminen kannattaa aloittaa 7-12kk ennen hääpäivää.  Teettäminen on prosessina tietysti aina omanlaisensa, kun pukua lähdetään rakentamaan nollasta, mutta näin pystyt vaikuttamaan jokaiseen pieneenkin yksityiskohtaan.

Mitä teettäminen sitten maksaa?

Yleisimmin mittatilauspuvuissa on tällä hetkellä noin 1500-1800€ hinta-skaala. Lyhyet tai todella yksinkertaiset puvut saattavat osua 1000-1500€ väliin, kun taas todella isot ja näyttävät tai runsaasti koristellut 1800€ ylöspäin. Hintaan sisältyy alv. 24%, suunnittelu, sovitukset, korjaukset ja kaikki tarvittavat materiaalit. Kankaat etsitään morsiamen toiveiden mukaisesti ja tilataan. Jos teetettyä pukua verrataan valmispukuihin, joissa monessa hinta on nykyään 1000€ ympärillä ja tähän päälle 200-300€ muokkauksia, ei kokonaishinnoissa välttämättä ole enää juurikaan eroa. Kannattaa siis rohkeasti laittaa kyselyitä, mikäli puvun teettäminen yhtään kiinnostaa! Yksi vaihtoehto on myös ostaa ns. simppeli puku, jossa puvun  ”pohja” on valmiina, ja suunnitella siihen ompelijan kanssa yhdessä ekstraa, jotta puvusta tulee enemmän näköisesi. Näissäkin tilanteessa kannattaa aina keskustella toiveista ja ajatuksista ompelijan kanssa.

Tästä blogitekstistä pääset lukemaan milloin tulisi varata aika hääpuvun korjaussovitukseen. Muistathan myös palvelumme käytetty hääpuku omaksi.

Leave a Reply