fbpx Skip to main content

Mitä kaikkea tulisi muistaa ottaa huomioon häitä budjetoidessa?

Jokaisen häät ovat oman näköiset, joihin valitaan ne itselle tärkeät elementit. Sillä, montako nollaa hääbudjetista löytyy ei ole mitään tekemistä sen kanssa, kuinka onnistuneet häät ovat. Toisten juhlatilan vuokra voi olla samansuuruinen kuin jonkun toisen koko hääbudjetti, ja toiset säästävät satoja ellei jopa tuhansia euroja tekemällä suurimmanosan itse. Tärkeintä on, että juhlat ovat sellaiset, kun hääpari toivoi.

Hääbudjetin alustava suunnittelu olisi hyvä tehdä heti ensimmäisten tehtävien joukossa. Listasimme tähän asioita, joita olisi hyvä huomioida omaa hääbudjettia miettiessä.

HÄÄPAIKKA

Hääpaikan valintaan ja hintaan vaikuttaa mm. juhlatilan koko, sijainti ja se, kuinka moneksi päiväksi paikka vuokrataan. Lisäksi tähän vaikuttaa onko paikalla A-oikeudet vai ei. Joissakin juhlapaikoissa saattaa talvikautena olla myös erilliset lämmitys- ja/tai sähkökustannukset. Astiat voivat löytyä valmiiksi juhlapaikalta ja joskus niistä peritään erillistä vuokraa. Astioiden sijainti budjetissa voi siis kuulua juhlatilan vuokraan tai cateringkustannuksiin. Osassa juhlapaikoista on myös saatavilla siivous lisähintaan ja toisissa se kuuluu automaattisesti vuokraan. Lisäksi jotkus juhlapaikat tarjoavat majoitusmahdollisuuden, lisähinnalla tai vuokraan sisältyen.

Tutustu Epaalan Anselmi – tunnelmallinen juhlatalo Pälkäneellä

VIHKIMINEN

Mikäli hääpari on ulkopaikkakuntalainen, kirkko voi periä maksun. Siviilivihkiminen on virastoaikoina ilmaista, mutta muina aikoina tämä maksaa. Lisäksi siviilivihkimiseen vaikuttaa se, onko vihkimisen sijainti digi- ja väestovirastossa vai toisessa sijainnissa. Virka-aikana digi- ja väestovirastossa järjestetty vihkiminen on maksutonta, ja virka-ajan ulkopuolella se kustantaa 250€. Lisäksi voidaan periä vihkijän matkakustannukset. Virka-aikana vihkiminen maksaa 150€, jos sijainti on muualla kuin digi- ja väestovirastossa.

RUOKAILU

Häiden ruokailu on yksi suurimmista kustannuksista. Budjettiin vaikuttaa se, tehdäänkö ruuat itse vai tilataanko ne pitopalvelulta. Pitopalvelua valitessa tarjous kannattaa kysyä useammasta paikasta, sillä palveluiden sisällöissä voi olla suuriakin eroja. Jos ruuat tehdään itse, kannattaa miettiä palkataanko tarjoiluun ulkopuolisia ihmisiä vai hoidetaanko itse. Hintaan vaikuttaa myös se, onko ruoka tarjolla buffetista vai lautastarjoiluna. Montako ruokalajia haluatte? Kolmen ruuan lautastarjoilu on hintavampaa kuin useamman ruuan buffet pelkästään jo siksi, että se edellyttää useampaa tarjoilijaa.

Hintaan vaikuttaa myös onko astiat omasta takaa, juhlapaikalta vai tulevatko cateringin mukana. Kaikissa pitopalveluissa ei välttämättä ole erillistä hintaa astioille vaan nämä on voitu laskea hintaan jo valmiiksi. Yrityksien välillä vaihtelevat myös onko jokainen astia hinnoiteltu erikseen vai koko paketti per henkilö -hinnalla. Tarjoiluastiat voivat maksaa myös erikseen. Kannattaa myös varmistaa kuuluvatko pöytäliinat hintaan vai tuleeko nämä hankkia itse. Alkoholittomat ruokajuomat yleensä kuuluvat hinnoitteluun, mutta sekin kannattaa varmistaa etukäteen.

Pitopalvelua etsiessäsi tutustu Pitopalvelu Muru

KAKKU

Useammat tilaavat hääkakun erikseen konditoriasta, ellei pitopalvelu ole erikoistunut myös hääkakkuihin. Erilaisia ja erityylisiä konditorioita on paljon, joten näitäkin kannattaa kilpailuttaa. Pitopalvelulta kannattaa myös varmistaa onko heillä yhteistyökumppani kakkujen suhteen, sillä tällöin kakun voi saada helpommin ja luotettavasti. Pitopalvelun kautta tilattu kakku voi olla edullisempi, mikäli ruoat tulevat samasta paikasta.

JUOMATARJOILU

Juomatarjoilun hintaan vaikuttaa paljon se, onko juhlatilassa A-oikeudet vai saako juomat tuoda itse. Jos juhlapaikassa on A-oikeudet, hääpari voi maksaa valmiiksi vieraille tietyn määrän juomia, tai vieraat voivat kustantaa juomat itse. Mikäli juomat ovat omakustanteisia, tästä kannattaa mainita jo hääkutsussa. Jos juhlatilaan voi viedä omat juomat, voi ne tilata ulkomailta, hakea laivalta tai ostaa Suomesta.

Tai entäpä jos hankkisit oman hääbaarin omilla lempijuomillasi, mutta ravintolahäitä pienemmillä kustannuksilla? Palvelu sisältää juomalistan suunnittelun, ostoslistan laadinnan sekä juomien tarjoilun hääjuhlassa.

Pyydä tarjous hääbaarista, Your Bartender – Cocktail Catering

Kuvat: Timo Soasepp

VALOKUVAUS

Valokuvaukseen kannattaa panostaa, sillä vuosien päästä hääpäivänä otetut valokuvat ovat sormusten lisäksi ainoa fyysinen muisto päivästä. Valokuvauksen suhteen kuvausvaihtoehtoja on useita – pelkät potrettikuvat, lisäksi vihkiminen tai koko päivän dokumentaarinen kuvaus. Lisäksi voi valita videokuvauksen, tässäkin joko pelkkä vihkiminen tai koko päivän kuvaus. Valokuvaajaa valitessa on tärkeää tutustua valokuvaajien portfolioihin löytääkseen omaan tyyliin sopivan kuvaajan.

Valokuvaajaa etsiessäsi tutustu Jenni Tuominen Photography, Minna Kaitajärvi Photography, Lotta Polviander Photography, + kaikkiin tämän kirjoituksen kuvissa mainittuihin kuvaajiin.

Videokuvaajaa etsiessäsi tutustu Vuolasmedia, Innar Hunt Films, Katariina Rautanen.

VAATETUS

Vaatetukseen vaikuttaa onko puvut hankittu vuokrattuna, käytettynä, uutena, vai onko ne teetetty. Miehellä puvun tyyli vaikuttaa paljon hintaan (tumma puku, frakki, saketti yms). Käytettyjä pukuja löytää nykyään monesta paikkaa ja puvun vuokraus on jatkuvasti nouseva, ekologinen trendi.
Miesten vuokrapukuja etsiessäsi tutustu Pukuvuokraamo Kavaljeeri

Hinnoissa kannattaa aina huomioida se kuuluuko puvun muokkaus hintaan vai ei. Varsinkin käytettyä häämekkoa tarvitsee lähes poikkeuksetta aina muokata jostain, joten puvun teettäminen voi tietyissä tilateissa tulla jopa kannattavammaksi. Kaikissa häämekkoihin liittyvissä asioissa kannattaa kysyä apua Pukuompelija Johanna Parvelalta, joka auttaa niin mittatilauspukujen kuin muokkausta vaatievien pukujen kanssa.

Tähän budjettiosioon kannattaa laskea myös mahdollinen hiuskoriste, korut ja kengät. Jos hääparilla on lapsia, jotka osallistuvat juhlaan, tähän kuuluvat myös heidän vaatteet sekä asusteet. Jotkut haluavat tarjota myös kaasoille ja bestmaneille vaatteita ja/tai asusteita, jolloin nekin tulee lasketaan mukaan.

KAUNEUS

Morsiamen kauneuteen saisi halutessaan laitettua vaikka kuinka paljon rahaa. Useat haluavat käydä kasvohoidoissa ja esimerkiksi suihkurusketuksessa ennen häitä. Kampaukseen ja meikkiin kannattaa ehdottomasti panostaa sen verran, että ottaa koekampauksen ja -meikin. Sulhasen kauneuteen kannattaa myös satsata. Sulhasen ehostus sisältää yleensä kampauksen ja parran ajelun. Tai miksei mieskin voisi haluta kasvohoitoa? Kauneusosioon kannattaa laskea myös kynnet, ripset, sekä mahdollinen kaasojen ja bestmanien kauneus, jos hääpari nämä heille haluaa tarjota.

KUKAT

Kukat ovat kasvava osa koristelua, joten niille kannattaa laskea oma osio. Kukat ovat nykyään molempia, oikeita kukkia sekä tekokukkia. Sesonkien mukaan hinnat kukissa vaihtelevat ja luonnonkukkia hyödyntämällä voi säästää. Myös floristia valitessa kannattaa etukäteen tutustua portfolioon, sillä sidontatyylejä on yhtä monta kuin on floristejakin.

Kestokimppua etsiessäsi tutustu S-Saniainen

Kuvat: Minttu Saarni

SOMISTUS

Somistus vie budjetista niin suuren osan, kuin hääpari haluaa ja kokee tarpeelliseksi panostaa. Toisille on tärkeää, että jokainen neliö juhlatilasta on somistettu sävy sävyyn, kun toiset haluavat yhden-kaksi suurempaa ja näyttävää somistuskokonaisuutta.

Somistukseen voi laskea kuuluvan esimerkiksi valaistus, kynttilät, maljakot, lahjapöydän somistus, ulkosomisteet, pöytäsomisteet, sisääntulo…. Jääveistos,  vesiputous ja erillinen kuvausseinä kuuluvat myös tähän. Listaa voisi halutessaan jatkaa loputtomiin riippuen hääparin toiveista.

Jos tuntuu, että itseltä ei löydy riittävästi ideoita tai visuaalista silmää somistuksen toteuttamiseen – tai yksinkertaisesti ei halua viettää häitänsä edeltävää iltaa juhlatilaa somistaen – voi hääsuunnittelijan palkata juuri tätä varten. Hääsuunnittelijan toteuttama somistus voi myös lopulta säästää euroja, koska tällöin tulee harvemmin tehtyä turhia hutiostoksia, jotka eivät viime hetkellä sopisikaan somistukseen.

Tutustu hääpalveluihimme täältä ja ota rohkeasti yhteyttä, jos kaipaat apuja häiden somistamiseen tai haluat kysyä palveluistamme!

PAINOTUOTTEET

Painotuotteisiin kuuluvat save the date -kortit, kutsut, kiitoskortit ja muut painotuotteet (paikkakortit, menut, ohjelmat) sekä postimerkit. Painotuotteet voi tilata suunnittelusta toteutukseen asti tähän erikoistuneelta yritykseltä, tai suunnitella itse ja painatuttaa painotalossa. Mikäli painotuotteita ei ole useita, voi ne myös tulostaa itse. Monet laskevat tähän myös servetit, jossei ne tule pitopalvelulta, sillä niihinkin saa painatuksia tilattua.

Tutustu Havu & Helmi, Kalligrafia Kaarel, AnnaS Kutsukortit

SORMUKSET

Sormuksen hinta vaihtelee materiaalin, toteutuksen sekä koristelun mukaan. Budjetointiin vaikuttaa myös, että ottaako sulhanen kihlasormuksen lisäksi toisen sormuksen. Kaiverrusten hinta vaihtelee liikkeittäin, sekä sen mukaan otetaanko koneella- vai käsinkirjoitus.

Jos uniikin sormuksen teettäminen kiinnostaa, tutustu aikaisempaan yhteistyöpostaukseemme vihkisormuksen teettäminen kultasepänverstas Aurifaberin kanssa.

MUSIIKKI JA MUU VIIHDE

DJ vai bändi, kas siinäpä pulma. (Molemmat, jos budjetti antaa myöten!) Esiintyjiä voi olla näiden lisäksi useita. Esimerkiksi jos häissä on lapsia, heille voi hankkia jonkin viihdyttäjän. Jos kirkko-ohjelmaan kuuluu esiintyjä, se lasketaan tähän osioon. Jos tarvitsette äänentoistolaitteita esimerkiksi puheiden pitämiseen, selvittäkää onko juhlatilassa oma äänentoisto, voitteko lainata bändin laitteita vai pitääkö nämä hankkia itse ja muistaa huomioida budjetissa.

KULJETUKSET

Kuljetuksiin kannattaa laskea kaikkien siirtymävaiheiden kuljetukset. Miten morsian pääsee aamulla kampaajalle? Kuinka sulhanen ja bestman saapuvat kirkolle? Jos matka kirkosta juhlapaikalle on pitkä, kannattaa vieraille miettiä yhteiskuljetuksen järjestämistä. Mikäli hääparin kuljetuksiin vuokrattu auto ei ole enää illalla käytettävissä, on myös mahdolliset taksimaksut hyvä ottaa etukäteen huomioon.

Kuvat: Camilla Bloom

MAJOITUS

Majoitusta ei kaikki hääparit tarjoa vierailleen, mutta joskus tämäkin on mahdollista. Lisäksi tähän lasketaan hääyön vietto, sekä mahdollinen häitä edeltävän yön vietto. Ja kuten aiemmin mainittiin, joissakin juhlapaikoissa saattaa olla myös yöpymismahdollisuus, lisämaksusta tai vuokrahintaan sisältyen. Hotelleihin kannattaa tehdä kiintiövaraus hääviikonlopulle ja mainita tästä kutsun infossa, jotta vieraat tietävät mihin kannattaa mennä. Tällaisissa kimppavarauksissa huoneet saa yleensä pienellä alennuksella.

HÄÄMATKA

Kaikki hääparit eivät laske häämatkaa hääbudjettiinsa, sillä monet pyytävät tätä tarkoitusta varten rahaa häälahjaksi. Joskus tämä kuitenkin lasketaan etukäteen budjettiin, etenkin jos toivotaan ettei lahjoja annettaisi tai toivotaan jotakin muuta lahjaa. Eri matkatoimistoja, hotelleja sekä lentoyhtiöitä kannattaa aina kilpailuttaa.

LAPSET

Lasten puuhastelun voi laskea myös esiintyjiin, jos heille ei tule muuta toimintaa. Jos järjestää puuhanurkkauksen lapsille, sinne voi hankkia puuhakirjoja, värityskirjoja ja leluja.

Tutustu Lasten Juhlat – Hääpalvelu

MUUTA BUDJETISSA HUOMIOITAVAA

Photoboot – laske rekvisiitta ja kamera budjettiin. Tähän voi upottaa paljonkin rahaa, riippuen löytyykö kamera omasta takaa vai ostetaanko se tai vuokrataanko. Eri yrityksillä on olemassa vuokrattavana photobooth-materiaalia taustasta rekvisiittaan ja kameraan. Tämäkin kannattaa suunnitella etukäteen tarkkaan, ja vertailla kumpi vaihtoehto tulee itselle edullisemmaksi ja helpommaksi.

Jotkut hääparit haluavat opetella häätanssiaan etukäteen, jolloin mahdolliset tanssitunnit ovat maksullisia. Tanssitunteja otetaan joskus yksi, ja joskus useampi – tämä tietenkin vaikuttaa siihen paljonko rahaa tähän osuuteen menee.

Usein hääpari haluaa ostaa toisilleen huomenlahjat. Vaikka nämä yleensä ovat puolisoille yllätyksiä, kannataa ne silti laskea etukäteen budjettiin. Huomenlahjana voi olla vaikkapa morsiamelle jokin koru tai tuoksu, ja miehelle esimerkiksi kello tai viskipullo.

On tapana muistaa hääparia auttavia henkilöitä, ja heille saatetaan ostaa silloin kiitoslahjat. Nämä voivat olla esimerkiksi koruja, jokin muu muistoesine tai vaikkapa kuohuvaa. Joskus kiitoksena heille on yksinkertaisesti se, että tarjotaan vaatteet ja kauneuspuolen palvelut.