fbpx Skip to main content

HINTA

Juhlapaikkojen vuokrahinnoissa on suuria vaihteluita. Yleisesti seurantalot ovat edullisempia verrattuna kartanoihin ja lisäksi hintaan vaikuttaa vuokra-aika. Toisissa juhlapaikoissa vuokra-aika on perjantaista sunnuntaihin, joissakin vain lauantai päivä, esimerkiksi kello 12–02. Tämä tulee ottaa huomioon hääjärjestelyissä, kun mietitään päivän aikatauluja, paikan koristelua sekä siivousta. Joissain juhlapaikoissa on silti erilliset säännöt siihen, kuinka myöhään saa juhlia, vaikka tila olisi vuokrattu koko viikonlopuksi. Jos juhlapaikka sijaitsee taajama-alueella, voi hiljaisuus tulla juhlapaikalla jo suht aikaisin. Joitakin hääpareja tämä ei haittaa, jos vaikka häiden jatkot on suunniteltu muualle. Toisissa juhlapaikoissa on myös erilliset tilat majoittumiselle, jolloin vuokra voi olla korkeampi, mutta hääseurue pääsee majoittumaan helposti samaan paikkaan.

Joihinkin hääpaikkojen vuokriin sisältyy siivous periaatteella, että omat tavarat kerätään pois ja vuokraaja hoitaa muun. Joissakin tämän palvelun saa lisämaksusta. Lisäksi talviaikaan joissakin hääpaikoissa saattaa olla erilliset lämmitys- ja/tai sähkökulut.

Kuvat: Vierula Photography

HENKILÖMÄÄRÄ

Henkilömäärä on yksin suurimmista tekijöistä paikan valinnassa. Jos häät ovat pienet kahdenkymmenen henkilön häät, tilaksi voi riittää ravintolan kabinetti tai jopa hääparin tai läheisen oma koti. Isommissa häissä kannattaa miettiä juhlatilan pohjapiirrosta – halutaanko vieraat yhteen suureen tilaan, vai haittaako jos juhlapaikka on useita erillisiä pieniä huoneita, kuten esimerkiksi kartanoissa yleensä on.

Juhlapaikkojen enimmäishenkilömäärälle on aina syynsä. Poikkeuksia voi toki aina tehdä, mutta silloin kannattaa varautua siihen, että käytetty tila on jostain toisesta pois. Jos 80 henkilön tilaan yrittää mahduttaa 100 henkilöä, jokaisen vieraan ruokailutilasta häviää osa ja vieraat istuvat syömisen ajan sumpussa.

SIJAINTI

Juhlapaikan sijainti on hyvä olla suhteellisen lähellä kirkkoa, tai maksimissaan puolen tunnin ajomatkan päässä. Näin matka ei rasita vieraita liikaa ja koko päivä ei mene siirtymisiin. Jotkut hääparit järjestävät myös vieraille kuljetuksen kirkolta juhlapaikalle. Juhlapaikan sijainti kannattaa olla itselle sopiva myös niin, että juhlatilan koristelu ja muut eivät ole pitkän ajomatkan päässä, esimerkiksi aivan toisella puolella Suomea. Tässä tosin auttaa esimerkiksi hääsuunnittelijan käyttö juhlapaikan sijaitsemassa kaupungissa, jolloin koristelun voi jättää heille.

TEEMA

Teemaan sopivuus on toisille todella tärkeää. Jos halutaan maalaisromanttiset häät, kartano ei välttämättä ole ensimmäinen vaihtoehto. Jotkut vierastavat täysin seurantaloja ja toisille tehdastyyliset tilat eivät tule kuuloonkaan. Makuja on monia, ja kannattaa ehdottomasti valita sellainen tila, joka tuntuu omalta.

Joissakin paikoissa on tarkkoja sääntöjä koristeiden kiinnitykseen. On hyvä varmistaa etukäteen saako seiniin tai kattoon teipata, tai poistaa tauluja seiniltä omia koristeluja varten. Paikat, joita usein käytetään vuokrattuina juhlatiloina ovat hoitaneet nämä asiat yleisesti niin, että hääparin on helppo toteuttaa koristelunsa. Lisäksi pöytien mahdollinen siirtely ei välttämättä ole luvallista. Oikean tulen käyttäminen on nykyään kielletty useassa juhlapaikassa, eli kynttilöiden polttaminen tulee aina varmistaa juhlapaikalta etukäteen!

Kuvat: Camilla Bloom

RUOKA & JUOMAT

Jos häissä tarjoillaan alkoholia, täytyy selvittää onko juhlapaikalla A-oikeudet vai ei. Jos näin on, omia juomia ei tilaan saa viedä, vaan juomat tulee hankkia talon puolesta. Ennen hääpaikkaa varatessa tuli tehdä viranomaisille niin sanottu hupilupailmoitus, mutta vuonna 2018 uuden alkoholilain voimaantulon myötä poliisille ei tarvitse enää tehdä erillistä ilmoitusta yksityistilaisuuksien alkoholitarjoiluista.

Pitopalvelua tai omaa ruuan tekoa ajatellen tulee ottaa huomioon keittiötilat sekä astiat. Joissakin paikoissa on astiastot valmiina, jolloin näitä ei tarvitse erikseen vuokrata pitopalvelulta. Kannattaa kuitenkin varmistaa niiden riittävyys kaikille vieraille, sillä joissakin paikoissa tilat ovat sadalle, mutta astiat voivat löytyä vain viidellekymmenelle. Kylmäsäilytystila on myöskin oleellinen, tuli ruoka sitten itseltä tai pitopalvelulta. Juomiakin ajatellen tämä on hyvä ottaa huomioon.

MUUTA HUOMIOITAVAA

Sopimuksia tehdessä kannattaa olla tarkka peruutusehdoista, sekä siitä mihin mennessä hääpäivän voi mahdollisesti siirtää. Lisäksi näiden kustannukset tulee lukea selkeästi sopimuksia, ettei jälkeenpäin tule asian kanssa ongelmia.

Jos järjestää lapsille omaa nurkkausta tai vaikka photobooth, näille kannattaa varata erillisiä tiloja tai nurkkauksia. Kaikissa juhlapaikoissa ei tällaisia ole, joten sekin kannattaa ottaa huomioon häiden ohjelmaa suunnitellessa.

Erillinen tanssilattia tai lava voi olla myös vaikuttava tekijä juhlapaikan valinnassa. Joillekin on tärkeää, että juhlapaikalla on erillinen lava, johon saada mahdolliset esiintyjät ja tanssilattia, jolla tanssia. Kaikissa juhlapaikoissa ei ole erillistä äänentoistoa valmiina, jolloin se tulee ottaa huomioon esiintyjiä varatessa. Useimmilla artisteilla on omat laitteet aina mukana, mutta nämä kannattaa varmistaa juhlapaikalta sekä esiintyjiltä etukäteen.

Juhlapaikan esteettömyys on myös asia, joka tulee ottaa huomioon, jos vieraissa on liikuntarajoitteisia ihmisiä. Kaikissa juhlapaikoissa ei ole ramppeja portaissa, tai wc-tiloja, joihin mahtua pyörätuolin kanssa. Lisäksi mahdollinen lastenhoitohuone/-tila voi olla tärkeää lapsellisissa häissä.

Parkkitila on sellainen, josta kannattaa mainita kutsun infossa. Kaikilla juhlapaikoilla ei ole paljoa parkkitilaa, jolloin vieraiden tulisi etukäteen varautua tähän. Tässä helpottaa mahdollinen yhteiskuljetus, julkisten kulkuneuvojen läheisyys sekä kimppakyydit.

Kuvat: Mikael Ståhle