fbpx Skip to main content

Vieraslistan karsiminen voi olla hyvin vaikeaa, koska voi tuntua, että haluaisi kutsua kaikki juhlistamaan omia häitä. Fakta on kuitenkin se, että yksi häiden kalleimmista kulueristä on vieraiden ruoka ja juoma. Vieraiden karsiminen on helppo tapa saada vähennettyä tätä kulua, mutta toisaalta voi olla vaikeaa päättää, ketkä jäävät ilman kutsua. Loppujen lopuksi häät ovat pariskunnan oma päivä ja he voivat kutsua ketä haluavat ja jättää ne kutsumatta, joita eivät halua kutsua. Jos kuitenkin tuntuu siltä, että vieraita on vieläkin liikaa niin karsimiseen on olemassa monia eri tapoja.

RAJAA SUKULAISIIN

Yksi vaihtoehto on rajata kutsuttavat sukulaiset esimerkiksi serkkuihin tai täteihin ja setiin. Jos sukulaiset rajaa täteihin ja setiin, mutta haluaa kutsua myös lempiserkun, niin tarvitseeko silloin kutsua kaikki muutkin serkut? Ei tarvitse.

Entä, kun sukulaiset on jo rajattu, mutta edelleen näyttää siltä, että vieraita on vieläkin liikaa? Ainoa vaihtoehto on alkaa käymään vieraat yksitellen läpi. Jokaisella vieraslistalla on varmasti ihmisiä, joita ei voisi edes kuvitella jättää kutsumatta ja toisaalta myös joitain vieraita, joiden kohdalla täytyy miettiä enemmän.

Oletko ollut kutsuttavaan vieraaseen yhteyksissä viimeisen vuoden aikana? Tulisitko kaipaamaan heitä päiväsi aikana? Ovatko he kutsuneet sinut omiin häihinsä tai muihin juhliin? Voisiko heidän kutsumatta jättäminen vaikuttaa teidän väleihin tai tulisiko siitä esimerkiksi riitaa? Jos vastauksesi näihin kaikkiin kysymyksiin on ei, voit hyvillä mielin jättää nämä vieraat kutsumatta.

Vierula Photography

(TYÖ)KAVERIT

Monilla saattaa olla myös paljon (työ)kavereita, joista haluaisi kutsua vain muutamat, mutta muiden kutsumatta jättäminen voisi tuntua ilkeältä. Asiaa kannattaa lähteä miettimään siitä kannalta, että oletko nähnyt heitä työpaikan / harrastuksen / kaveriporukan ulkopuolella tai oletteko muuten vain läheisiä?

AVECIT

Tämä iän ikuinen ongelma… Vieraiden avecit. Kuinka ilmoittaa nätisti, että serkun uusi naisystävä ei ole tervetullut häihin, tai että tädin “hyvä työkaveri” ei ole riittävä perustelu kutsulle?

Hyvänä ohjenuorana voi pitää seuraavaa: Samassa taloudessa asuva puoliso on kohteliasta sisällyttää hääkutsuun. Jos taas hääpari ei ole tavannut kutsuttavan vieraan uutta kumppania kertaakaan aikaisemmin, hänet voi jättää vieraslistan ulkopuolelle.

Timo Soasepp

Ihmissuhteet ovat haastavia, joten vieraiden karsiminen voi tuntua vaikealta asialta. Osan vieraista voi myös kutsua vain iltajuhliin itse virallisen osuuden jälkeen, jos vieraiden karsiminen tuntuu mahdottomalta tehtävältä, mutta samanaikaisesti hääbudjetti ei anna enää periksi. Yleisesti ottaen hääpari saa kutsua häihinsä juuri ne ihmiset, jotka he itse haluavat mukaan juhlistamaan päivää.