fbpx Skip to main content

Yksi häiden suurimmista kuluista on ruoka- ja juomatarjoilu. Tämän takia eräs usein hääryhmissä esiintyvistä kysymyksistä liittyykin hääjuomiin – kuinka paljon niitä oikein tulisi hankkia ja mitä kaikkea pitäisi olla tarjolla? Tässä Iinan, Your Bartender, vinkit hääjuomien suhteen.

Juomien määrä

Perinteinen juomien laskukaava muodostetaan näin:
2 annosta ensimmäiselle tunnille ja tämän jälkeen 1 annos jokaiselle tunnille henkilöä kohden. Ruoan kanssa tulisi laskea kaksi juoma-annosta henkilö kohden sekä jälkiruoka avec, jos tällainen tarjoillaan.

Jos juhlat siis kestävät 8h, tulisi jokaista vierasta kohden varata 9 annosta juotavaa. Menekki voisi jakautua esimerkiksi näin:

1x alkumalja
2x ruokaviini / muu ruokajuoma
1x jälkiruoka avec
4-5x miedot illaksi

Juomien annoskoot

Alkumalja sekä ruokaviinit = 12cl / annos
Väkevät viinit / jälkiruokaviini = 8cl / annos
Väkevät = 4cl / annos
Miedot (olut, siideri) = 0,33l /annos

Mitä juomia tulisi olla tarjolla?

VIINIT = mustavalkoisesti ajateltuna lihan kanssa punaista, kalan ja kanan kanssa valkoista. Yleisesti viinien ystävät jakautuvat 60/40 punaisen puolelle, mutta tarjoiltava ruoka tai lämmin kesäpäivä saa osan siirtymään punaisesta valkoiseen.

MIEDOT = noin puolet olutta ja toinen puoli omien tai vieraiden makumieltymysten mukaan. Yleisesti makeaa siideriä kuluu vähiten, mutta jotkut eivät välttämättä muuta juokaan.

AVECIT = jako kannattaa tehdä noin puolet tiukempaa ja puolet miedompaa.

Muuta huomioitavaa

Alkoholittomat juomat ovat yhtä tärkeässä roolissa, kuin holillisetkin. Varsinkin kuumana kesäpäivänä juhlittaessa alkoholittomia juotavia tulisi olla yhtä paljon kuin holillisia. Pelkkä vesi ei riitä vaihtoehdoksi, vaan saatavilla tulisi olla suoloja sekä sokeria sisältäviä tuotteita.

Lue myös edellisestä yhteistyöpostauksestamme kuinka pitää kesähäissä hääjuomat kylmänä.

Entä jos illaksi jotain hieman erilaisempaa, kuten oma hääbaari? Hääbaarimikko loihtii hääparin toiveiden mukaisesti suunniteltuja juomia. Jotkut eivät välttämättä juo viiniä tai mietoja ollenkaan, joten tämä vaihtoehto sopii myös heille ja alkoholittomat vaihtoehdot ovat peruslimsoja monipuolisempia.