fbpx Skip to main content

Ompelijan kiireisin sesonki on huhtikuusta elokuun loppuun ja kesämorsianten sovitukset täyttävät kalenterin jo alkukeväästä. Hääpuku tulisi tuoda noin puolitoista kuukautta ennen hääpäivää työn alle, mutta ihan viimeistään kuukausi ennen. Korjaussovitusaikojen kysely kannattaa aloittaa jo 2-3 kk ennen haluttua ajankohtaa – mieluusti jopa aikaisemmin – jotta kalenterista varmasti löytyy sopiva aika ja puvusta saadaan juuri sellainen kun halutaan. Mutta oli häihin aikaa viikkoja tai kuukausia, voi ompelijalta aina kysyä apua, jos jokin puvussa mietityttää.

Ompelijaan kannattaa olla yhteydessä samantien, kun tiedät haluavasi tai tarvitsevasi pukuun muutoksia. Varaa aika valmiiksi etukäteen, vaikka olisit tilannut pukusi ja vielä odottelet sen saapumista (varsinkin silloin, jos puvun saapuminen menee lähelle hääpäivää). Mikäli puku ei tarvitsekaan korjauksia tai saapuminen viivästyy, voit aina perua tai muuttaa aikaa. Tämä on huomattavasti helpompaa, kuin yrittää löytää aika kalenterista kahden päivän varoitusajalla. Kesällä yhden kuukauden aikana ompelijan pöydältä saattaa löytyä jopa 30kpl pukuja odottamassa muokkausta ja sovitusta, joten ompelijan oman työn aikataulutus on suuressa roolissa. Aikataulujen pitää pysyä ja väliin ei mahdu äkkinäisiä muutoksia. Erikoistapauksissa, kuten morsiamen ollessa raskaana tai kovasti laihduttaessa, mietitään aikataulu tapauskohtaisesti.

Kuvissa Pukuompelija Johanna Parvelan tekemä mittatilauspuku.
Kuvat: Joel Järvinen

Oman aikasi korjaussovitukseen saat varattua helpoiten sähköpostilla. Liitä viestiin kuva puvusta ja kerro lyhyesti muokkaustarpeista. Näin ompelija saa heti käsityksen puvusta, muokkausten vaatimasta työstä ja voi antaa arvioin kustannuksista. Sovituksessa olisi hyvä olla mukana kengät sekä alusvaatteet, joita aiot hääpäivänäsi käyttää. Alushameita ja muita tarvikkeita löytyy tarvittaessa ompelimon valikoimasta.

Mikäli olet ostamassa käytettyä pukua, mutta et ole varma saako siitä muokkaamalla toivomasi näköistä, voit kysyä ompelijalta apua. Blushin kautta voit myös tilata ompelijan mukaasi sovittamaan ja arvioimaan pukua.