fbpx Skip to main content

Muista, että kukaan vieraista ei tiedä montako leikkiä ja missä vaiheessa juhlaa minkäkin leikin kuuluisi olla. Tästä syystä ei kannata panikoida, vaikka aikataulut hieman venyisivät päivän aikana ja jokin leikki jäisi kokonaan pitämättä. Ohjelmanumeroiden tarkoitus on nimenomaan toimia täytteenä päivän aikana ja toimia vieraiden viihdykkeenä esimerkiksi hääparin kuvauksen aikana tai cateringin kattaessa kahveja paikoilleen.

On hyvä miettiä etukäteen mitkä leikeistä ja ohjelmanumeroista ovat sellaisia, jotka tarvittaessa voi jättää pois, jos ollaan aikataulusta pahasti jäljessä – ja vastaavasti, jos ylimääräistä aikaa ja odottelua tuntuu olevan, niin “takataskussa” kannattaa olla muutama varaohjelmanumero.

Tutustumisleikit

Jos vieraat ovat suurimmaksi osaksi toisilleen tuntemattomia, voi hääjuhlan alussa järjestää tutustumisleikin. Tämä toimii myös hyvänä ajankuluja jos hääpari käy kuvattavana heti juhlan alussa. Tässä leikissä kaaso tai bestman pyytää tiettyjä ihmisryhmiä nousemaan yksi kerrallaan ylös, jotta muut näkevät keitä tähän kyseiseen ryhmään kuuluu. Ryhmät voivat olla esimerkiksi morsiamen opiskelukaverit, sulhasen lapsuudenystävät, hääparin työkaverit, morsiamen perhe, sulhasen kanssa surffanneet…

Leikin voi toteuttaa myös niin, että hääpari joutuu arvailemaan mikä seisomaan nousseita ihmisiä yhdistää. Tällöin kaaso tai bestman näyttää vieraille lapulle kirjoitettuna keitä pyydetään nousemaan (morsiamen kanssa karaokea laulaneet) ja hääpari miettii yhdessä, mikä yhdistävä tekijä seisovilla ihmisillä on.

Morsiamen ryöstö

Kaikki eivät halua, että morsiamen ryöstöä järjestetään, tai sitten se järjestetään eri tavalla, esimerkiksi sulhasen tai boolimaljan ryöstönä. Tapa on kuitenkin vielä todella yleinen. Jos puhutaan ryöstöstä, niin sulhasen/morsiamen/hääparin tehtävänä on saada morsian/sulhanen/boolimalja takaisin suorittamalla jos minkälaisia tehtäviä. Joissakin tapauksissa tehtävänä voi olla esimerkiksi runoilu, tanssiminen tai laulaminen. Tärkein on, että kaikilla osapuolilla on hauskaa, eikä tarkoituksena ole nolata ketään.

Historiaa morsiamen ryöstöstä: Häissä morsian on matkalla suvusta toiseen. Morsiamen ryöstöllä kokeillaan sulhasen mieskuntoa: hänen täytyy pystyä vapauttamaan morsian uudelleen itselleen. Bestman on toiminut sulhasen apuna ja tästä bestmanin rooli juontaa juurensa, morsiamen palautuksen apurina olosta. Jos sulhanen ei ole itse onnistunut niin bestman on hoitanut morsiamen takaisin.

Häätanssi

Häätanssi ei ole välttämättä häävalssi, vaan tanssi voi olla juuri hääparin näköinen. Kaikki ei myöskään halua tanssia niin, että tanssitaan vain hääparin keksen, vaan joukkoon saa liittyä tietyssä kohtaa kappaletta, tai jopa heti alkuun.

Historiaa häätanssista: Kun neito oli ryöstetty, hääjuhla alkoi sulhasen tanssittua morsiamen ympärillä. Kosimistoimintojen sijaan urhoista urhein esitti soidinmenoihin verrattavan tanssin, jonka tarkoituksena oli esitellä saalista tovereilleen. Itse tanssimisesta tapana muotoutui myöhemmin häätraditio, johon morsiankin sai osallistua. Varsinaiseksi muoti-ilmiöksi häävalssit ja tanssit muodostuivat lähinnä kuninkaallisten ja yläluokkien häiden innoittamana, kun myös tavallinen rahvas alkoi tanssia häissään hääparin omaksi tarkoitettua tanssia.

Lapsille tekemistä

Jos häävieraisiin kuuluu useita lapsia, heille on hyvä järjestää päivän ajaksi jotakin puuhasteltavaa. Joillakin saattaa olla pienimmille jo vihkimiseen pienet puuhapussit, jotta lapset mahdollisesti pysyisivät rauhallisena seremonian ajan. Hääpaikalla voi olla esimerkiksi lastennurkkaus, josta löytyy leluja, pelejä, väritys- ja puuhakirjoja sekä vaikka oma karkkipöytä. Toiset järjestävät ihan ohjelmanumeroita lapsille, esimerkiksi ilmapallotaiteilijan tai taikurin.

Tutustu Lasten juhlat

Photobooth

Photobooth on nykyään melko yleinen häissä. Rekvisiittaa tähän löytyy vaikka ja kuinka paljon, eri teemoilla. Taustana voi olla vain seinä, tai itsetehty tai vuokrattu taustakoriste. Photoboothista jää mukavia muistoja hääparille ja kuvia voi käyttää myös vieraskirjassa. Osa vuokrattavista photoboothkopeista sisältää itsessään kameran, mutta polaroidkameran voi myös ostaa tai vuokata itselleen.

Kakun leikkaaminen

Kakun leikkaaminen on myös osa ohjelmistoa. Tällä perinteen mukaan määritellään kumpi määrää kaapin paikan polkaisemalla ensin jalkaa kakkua leikatessa. Kaikki eivät tästä halua tehdä sen suurempaa spektaakkelia, mutta joillekin tämä on tärkeä perinne.

Kakun leikkaukseen liittyy monia uskomuksia. Ensinnäkin se varmistaa lastensaannin. Toisen uskomuksen mukaan se, jonka käsi on kakkua leikatessa päällimmäisenä, tulee määräämään avioliitossa ja toisten mukaan taas se, jonka käsi on alimmaisena. Jotkut taas sanovat, että se joka ehtii kakkua leikatessa ensin polkaisemaan toisen varpaille, tulee määräämään avioliitossa (mutta tätä emme suosittele tekemään).

Sukkanauhan & kimpun heitto

Sukkanauhan ja kimpun heitto kuuluvat perinteisiin ohjelmiin häissä. Sukkanauhaa heitetään häävieraiden joukossa oleville naimattomille miehille, ja kukkakimppua heitetään taasen naimattomille naisille.

Historiaa: 1500-luvulla Euroopassa uskottiin, että hääpuvun palan saaminen tuottaa onnea. Vieraat kirjaimellisesti repivät paloja morsiamen puvusta juhlan aikana. Tästä johtuen morsiamet alkoivat itse heittää häävieraille onnea tuottavaksi uskottuja palasia asustaan, joista yhtenä oli sukkanauha. Myöhemmin 1500-luvulla tavaksi tuli, että sulhanen poistaa sukkanauhan morsiamen päältä ja heittää sen miesvieraille, sillä juopuneet miesvieraat saattoivat malttamattomina yrittää itse ryöstää sukkanauhan morsiamen päältä. Tämän muutoksen myötä morsian alkoi heittämään morsiuskimppunsa naimaikäisille naisvieraille.

Salatehtävät

Salatehtävät ovat suhteellisen uusi trendi häissä. Tehtävät voi asettaa valmiiksi pöytiin, tai tapana on myös teipata tehtäviä vieraiden penkkinsä alle. Halukkaat voivat sitten toteuttaa näitä hauskoja tehtäviä. Jälleen on tärkeää, että tehtävät ovat hauskoja, eivätkö nolaa ketään.

Esimerkkinä:
– Kerää letkajenkkajono ja tanssikaa tätä yhden kappaleen ajan.
– Tee jollekin juhlavieraalle ”Mikä tuo on? –NENÄ!” -temppu.
– Vaihda tämä tehtävä salaa jonkun muun tehtävään ja suorita uusi tehtävä.
– Pyydä juhlien värikkäin henkilö tanssimaan.
– Tanssi macarenaa.
– Kysy vieruskaveriltasi, saatko maistaa hänen ruokaansa, vaikka sinulla on samaa ruokaa omalla lautasellasi.

Hääbingo

Hääbingo on hauska lisä häihin. Tähän tarvitaan vain hääbingopohjat sekä kyniä. Nämä voi jakaa valmiiksi pöytiin, tai laittaa erillisenä nippuna vaikkapa kortti- ja lahjapöytään halukkaille osallistujille. Ideana on bingon tapaan kerätä suoria lappuun tekemällä havaintoja häissä. Bingon aiheena voi olla yleisimmät häissä tapahtuvat asiat tai esimerkiksi hääDJ bingo, jolloin vieraiden tulee bongata illan aikana DJ:n soittamat kappaleet lapuistaan.

Valmiita pohjia saa tulostettua netistä, jotta itse ei tarvitse valmistaa kymmenittäin erilaisia bingopohjia.

Paparazzikortti

Hyvä tapa saada lisää hauskoja kuvia häistä on tehdä paparazzikortteja. Nämä voi myöskin jakaa valmiiksi pöytiin, tai asettaa muualle halukkaille tekijöille. Paparazzikorttien ideana on kerätä tietyistä tilanteista kuvia, ja nämä jaetaan myöhemmin sitten hääparille.

Kenkäleikki

Kenkäleikki on yksi yleisimmistä ohjelmanumeroista. Leikin ajatuksena selvittää, kuinka hyvin hääpari tuntee toisensa ja toistensa tavat. Ideana on, että otetaan molemmilta kengät ja annetaan ne heille niin, että molemmilla on kummaltakin yksi kenkä. Kysytään kysymyksiä ja hääpari nostaa sen kengän ylös, joka tähän kysymykseen sopii paremmin.
– Kumpi ajaa paremmin autoa?
– Kumpi tekee parempaa ruokaa?
– Kummalla kestää kauemmin olla lähtövalmis?

Puheet

Puheet kuuluvat ohjelmaan ja etukäteen olisi hyvä olla tiedossa ketkä haluavat pitää puheen. Useimmiten morsiamen isä pitää puheen, sekä bestman tai kaaso, mutta periaatteessa puheita voi pitää kuka vain. Ja vaikka kuinka useasti yrittäisi muistuttaa vieraita siitä, että he ilmoittaisivat etukäteen puheistaan, niin poikkeuksetta joka häissä ja vähintään yksi “yllätyspuhe”.