fbpx Skip to main content

Yhteistyössä Bloom & Cakes / Kaisu Mattinen

Hääpäivä on yksi elämän tärkeimmistä päivistä, ja silloin saatte juhlistaa teidän kahden rakkautta yhdessä läheistenne kanssa. Koska häät ovat teidän suuri päivänne, toiveena varmasti on, että häät olisivat teidän näköisenne, ja täyttäisivät juuri teidän toiveenne, erilaisia yksityiskohtia myöten. Yksi tärkeä yksityiskohta tuona tärkeänä päivänä on hääkakku.

Millainen hääkakku – kakun makumaailma?

Vaikka hääkakun ulkonäkö on todella tärkeä tekijä, niin sitä tärkeämpi on vielä kakun makumaailma. Mikäli haluaa varmistua siitä, että hääkakussa on tarkoin valikoidut ja testatut makuyhdistelmät, jotka varmasti toimivat yhdessä, niin silloin hyvä vaihtoehto on valita kakkumaku tilausleipomon kakkuvalikoimasta. Esimerkiksi Bloom & Cakesin kakkuvalikoimasta löytyy tällä hetkellä yhdeksän eri kakkumakua, joissa yhdistyy ihanassa tasapainossa makeita ja raikkaita elementtejä.

Toinen vaihtoehto on suunnitella itse unelmienne hääkakku, ja valita kakkuun juuri se kakkupohja ja ne täytteet, jotka itse haluatte. Lisäksi yksi vaihtoehto on suunnitella kakku yrittäjän kanssa yhdessä siten, että te kerrotte esimerkiksi makuyhdistelmän, joka teitä kiinnostaisi, ja sen perusteella ammattilainen muodostaa ehdotelman kakun sisällölle. Toki kannattaa aina varmistaa teitä kiinnostavalta palveluntarjoajalta, että millaisia vaihtoehtoja kyseinen tilausleipomo tarjoaa kakun kustomoinnille.

Millainen hääkakku – kakun ulkonäkö?

Näyttävä kerroskakku on tyypillisesti hääparien ensisijainen toive, mutta usein kysellään myös erillisiä pienempiä kakkuja. Korkeat kakut ovat tällä hetkellä se suurin trendi, ja rakastan itsekin juuri niiden tekemistä. Ja tiesitkö, että yhdeltä kakulta näyttävä korkea kakku voi itse asiassa pitää sisällään kaksi halkaisijaltaan samankokoista kakkua päällekkäin. Joten pienissä häissä tällainen yhdeltä näyttävä, mutta kaksikerroksinen kakku on myös loistava vaihtoehto. Lisäksi tällainen kakku sopii hyvin kihlajaisiin tai vaikka polttareihin.

Toki myös ns. ”perinteisemmät kerroskakut”, joissa on vaikkapa kolme halkaisijaltaan eri kokoista kerrosta, voidaan rakentaa siten, että jokaisen kerroksen sisässä onkin kaksi kakkua. Näin esimerkiksi ulkoisesti kolmikerroksiselta kakulta näyttävän kakun sisässä voikin olla oikeasti kuusi kerrosta. Näin saadaan myös todella näyttävä ja korkea kakku isolle hääseurueelle.

Hääkakut ovat usein kuorrutukseltaan valkoisia, mutta sen lisäksi kakun sävymaailmassa voidaan huomioida esimerkiksi häidenne teemavärejä, vaikka erilaisilla tekstuuripinnoilla. Hääkakussa on myös ihana käyttää aitoja kukkia koristeena, koska ne ovat kakussa kauniita ja juhlavia koristeita. Kukilla saadaan siis hääkakulle lisää näyttävyyttä, mutta niissä voidaan huomioida myös mahdollisesti häidenne teemavärejä. Lisäksi toki on mahdollista kuorruttaa koko kakku haluamallanne värillä valkoisen sijaan.

Sitten kun alatte miettiä kakun ulkonäköä, niin tässä on siihen muutama apukysymys, joista voi olla apua toiveiden ja ajatusten muodostamisessa:

  • kerroskakku vai useampi pienempi kakku
  • täysin kuorrutettu kakku vai semi-naked cake
  • kuorrutukseltaan täysin valkoinen kakku vai jotain muuta
  • mitä koristelutoiveita (esim. aitoja kukkia)
  • onko tulossa omaa hääkoristetta kakun päälle

Kaikkeen ei tietysti tarvitse tietää vastausta heti, vaan kakun ulkonäköäkin voi suunnitella ammattilaisen kanssa yhdessä.

Kannattaako ottaa hääkakkumaistelu?

Hääkakkumaistelu on ihana tapa varmistua siitä, että hääkakun makumaailma on juuri sitä, mitä hääparina toivotte teidän tärkeälle päivällenne. Ja koska palveluntarjoajilla on erilaiset käytänteet hääkakkumaisteluiden suhteen, niin kannattaa varmistaa aina kyseiseltä taholta, että onko hääkakkumaistelu ylipäänsä mahdollinen. Tässä esimerkkinä oman yritykseni käytänteet hääkakkumaistelun suhteen.

Bloom & Cakesilta voi tilata hääkakkumaistelua varten 1-2 kakkumakua, jotka ovat kooltaan noin 4-6 henkilön korkeita kakkuja. Kakkuja voi maistella rauhassa kotona, ja näin esimerkiksi perhettä / kaasoja / bestmaneja voi kutsua mukaan maisteluun. Maistelun jälkeen makumaailmaa on vielä mahdollista hioa.

Samalla, kun maistelette tulevaa hääkakkua, on ihana suunnata ajatuksia hääpäivää kohden – pian tätä nautitaan jo meidän häissä! Joten kyllä, suosittelen hääkakkumaistelua lämpimästi!

Mitä muita leivonnaisia hääkakun rinnalle?

Monet hääparit haluavat tarjota hääkakun rinnalla myös muita leivonnaisia. Esimerkiksi kuppikakut (mini- tai normikoossa) ovat erittäin suosittu tarjottava häissä. Tarjottavana voi olla kakun lisäksi myös esimerkiksi useampia pienempiä herkkuja, kuten minikuppikakkuja, minidonitseja ja kustomoituja pikkuleipiä, johon on painettu teidän etukirjaimenne. Nämä pienemmät herkut ovat ihania suupaloja, mutta myös hieman modernimpia tarjottavia.

Toki on mahdollista järjestää ihan kunnon herkkubuffet, ja räätälöidä se teidän toiveidenne mukaan. Ja silloin, kun tarjottavia lajikkeita on useampia, niiden kokoa kannattaa miettiä, jotta vieraat jaksavat maistaa kaikkia tarjottavia sen kakun lisäksi.

Milloin hääkakku kannattaa tilata?

Suosittelen tekemään varauksen hääpäivällenne heti, kun hääpäivä vain on tiedossa, ja tiedätte, mistä haluatte kakun tilata. Tilausleipomoiden tilauskalenterit eivät täyty kronologisessa järjestyksessä, vaan jotkut viikonloput saattavat olla tilausten osalta täynnä jo pitkänkin ajan päähän. Joten mitä aikaisemmin varauksen tekee, niin sen varmemmin hääkakkutilaus onnistuu. Jos kuitenkin päätätte mennä naimisiin jo viikon päästä kihlautumisesta, niin varaustilanteen sen salliessa, hääkakkutilaus voi onnistua vielä näinkin nopealla aikataululla!

Miten häätilaus tehdään ja miten prosessi etenee?

Prosessi varmasti vaihtelee palveluntarjoajien kesken, joten kerron tämän oman yritykseni näkökulmasta. Häätilaus tehdään Bloom & Cakesille lähettämällä tilauskysely joko nettisivujen tilauskyselylomakkeella tai sähköpostilla. Tilauskyselyssä on tärkeintä kertoa häidenne päivämäärä, juhlijoiden lukumäärä (teidät mukaan lukien) sekä se, että haluaisitteko tilata hääkakun lisäksi myös muita leivonnaisia. Näillä tiedoilla päästään alkuun, ja voidaan tarkistaa, onnistuuhan tilauksen tekeminen hääpäivällenne. Jos olette jo ehtineet miettiä, mitä toiveita teillä olisi kakun makumaailmalle ja ulkonäölle, niin nämä tiedot kannattaa tilauskyselyssä myös kertoa.

Siinä vaiheessa, kun kakun makumaailma ja ulkonäkö ovat suunnilleen tiedossa sekä on sovittu muista mahdollisista leivonnaisista, muodostetaan tarjous häätilaukselle. Mikäli tarjous hyväksytään, häätilaus vahvistetaan varausmaksulla.

Seuraavana vuorossa on hääkakkumaistelu, mikäli tilaatte sellaisen. Lähempänä häitä käydään läpi vielä muutamia käytännön asioita, kuten milloin hääkakku toimitetaan juhlapaikalle ja minne siellä, kuka on vastaanottamassa kakkua (esim. kaaso / bestman) sekä vielä mahdolliset allergiat ja erityisruokavaliot, jotka ovat ilmenneet varauksen tekemisen jälkeen. Tässä yhteydessä lähetetään vielä lopullinen häätilauksen lasku. Ja siitä ei menekään enää kauaa, kun pääsette nauttimaan hääpäivästänne (sekä kakusta)!

Muuta huomioitavaa

On tärkeää selvittää vieraiden allergiat ja erityisruokavaliot (tarvitsette sitä tietoa myös pitopalvelua varten). Vaihtoehtona on joko toteuttaa suoraan sellainen hääkakku, jossa nämä allergiat huomioidaan tai sitten vaihtoehtoisesti valmistaa lisäksi muutamalle vieraalle pienempi erityisruokavaliokakku. Tämä jälkimmäinen vaihtoehto on kokemukseni mukaan ollut suositumpi.

Juhlapaikalta tulee myös etukäteen varmistaa, että sinne saa tuoda ulkopuolisen tekijän valmistaman kakun. Suurin osa juhlatiloista sallii tilata kakun muualta kuin kyseisestä juhlapaikasta, mutta asia kannattaa aina varmistaa. Lisäksi on myös hyvä selvittää juhlapaikalta, että hääkakulle on riittävät kylmäsäilytystilat, jossa kakkua voi säilyttää ennen tarjoilua.

Kakun voi myös kuorruttaa erilaisilla kuorrutteilla, joista itse käytän lähtökohtaisesti marenkivoikreemiä. Se antaa kakulle kauniin ja herkullisen pinnan, mutta myös mahdollistaa erilaisia koristeluvaihtoehtoja. Lisäksi se tukee kakkua tavalla, johon esimerkiksi kerma ei pysty. Mikäli hääjuhlanne on ulkona, ja myös kakku tarjoillaan ulkona, sitä ei kannata kuumana kesäpäivänä altistaa suoralle auringonpaisteelle. Marenkivoikreemillä kuorrutettu kakku toki on tässäkin suhteessa kestävämpi ratkaisu kuin kermakakku (kerma lähtisi sulamaan melkein ennen kuin kuvaa ehtisi ottaa). Mutta olipa kakku kuorrutettu millä tahansa kuorrutteella, se ei kestä kauaa helteessä ja auringonpaisteessa. Tällöin on myös riski kakun pilaantumiselle.

Lisäksi on hyvä huomioida, että hääkakut tyypillisesti painavat todella paljon. Tämä kannattaa huomioida siinä, että kakku asetetaan tarjolle myös tukevalle pöydälle. Ja myös, kun kakku on nostettu pöytään, sitä voi olla sen jälkeen hankala liikutella tai saada ylös (eli sormia ei meinaa saada kakkualustan alle). Tähän apuna on esimerkiksi se, että yrittää ensin nostaa alustaa vaikkapa veitsellä, jotta sormilla saa otteen alustasta. Sama juttu on myös, kun kakkua yritetään saada pois jääkaapista. Hyvä vinkki tähän on pitää esimerkiksi pannunalusta jääkaapissa kakun alla.

Voi että, voisin kirjoittaa kakuista vaikka kuinka pitkään. Mutta mikäli sinulle heräsi jotain kysyttävää hääkakuista / tästä tekstistä tai etsit hääkakun tekijää Kuopion alueella, niin ole rohkeasti yhteydessä! Alta löydät yhteystietoni.

Ihania hetkiä hääsuunnittelujen merkeissä toivottaen,

Kaisu Mattinen / Bloom & Cakes

 

Yhteystiedot

Bloom & Cakes | Tilausleipomo Kuopio
Yrittäjä: Kaisu Mattinen
Nettisivut: www.bloomandcakes.fi
Sähköposti: kaisu@bloomandcakes.fi
Some: @bloomandcakes